Βόλτα στην παραλιακή οδό

Η παραλιακή οδός ξεκινά από την ανατολική είσοδο της κωμόπολης μπροστά από το ναυπηγείο Πόλκα. Αποτελεί αγαπημένο τόπο πολλών περιπατητών και προσφέρει όμορφη θέα του Αστακού. Καθώς τη διασχίζει κανείς μπορεί να απολαύσει στα αριστερά του τη θέα των Εχινάδων ενώ δεξιά απλώνεται η περιοχή της Βλύχας. Φοίνικες, πικροδάφνες και θαμνάκια διακοσμούν το πλακόστρωτο καθ΄ολη την πορεία του. Ο -εγκαταλελειμμένος δυστυχώς- μύλος στέκει λίγο πιο κάτω. Εμείς συνεχίζουμε τη βόλτα μας για να καταλήξουμε στους αθλητικούς χώρους (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ) και να διασχίσουμε το ρέμα από το γεφυράκι. 
Μπαίνοντας πια στην κατοικημένη περιοχή περπατάμε μέχρι το λιμάνι δίπλα από μια σειρά όμορφων φοινίκων ενώ απέναντι στέκουν το νέο πάρκο, η παιδική χαρά με τον Άγιο Ανδρέα και ο Παιδικός Σταθμός.Φτάνουμε πλέον στην είσοδο του λιμανιού και της "βόλτας". Η μη ύπαρξη νέας μαρίνας αναγκάζει πολλών ειδών σκάφη να ελλιμενίζονται μαζί. Ιστιοφόρα, κότερα, λιμενικά σκάφη, σκάφη ιχθυοκαλλιεργειών, καΐκια και βαρκούλες αράζουν δίπλα-δίπλα ενώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη βόλτα του και να καθίσει σε κάποιο από τα παραλιακά καταστήματα για να απολαύσει φαγητό ή καφέ. Η βόλτα συνεχίζεται μέχρι το τέλος του πρώτου βραχίονα όπου υπάρχει ένα μικρός φάρος. Τα παλιά νεοκλασικά στέκουν δίπλα σε τσιμεντένια τέρατα προσφέροντας μια ανάμεικτη θέα στον επισκέπτη της παρακείμενης πλαζ. 
Επιλέγουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την βόλτα φτάνοντας στην πλαζ, για να αφιερώσουμε ξεχωριστό χώρο στην παραλιακή οδό που διασχίζει το Χοβολιό. Φωτογραφίες από εκεί υπάρχουν στην ενότητα "Στη σκιά του Χοβολιού".

 
 Φωτό από την κατασκευή του πλακόστρωτου στην παραλιακή οδό (είσοδος πόλης)