Μόρντορ - You shall NOT pass!

 
 
 





Χρόνο με το χρόνο μειώνονται οι πνεύμονες πρασίνου γύρω από τον Αστακό και όπως πάμε θα θρηνήσουμε περιουσίες και μαζί το δασύλλιο που όσο πάει συρρικνώνεται. Το ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ο Δήμος είναι καλά εξοπλισμένος και ότι οι κάτοικοι τρέχουν αμέσως να βοηθήσουν στην πυρόσβεση. Την ιδια ώρα η Πολιτεία κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις των ιθυνόντων του τόπου για δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στον Αστακό, ο οποίος -σημειωτέον- αποτελεί πλέον έδρα καλλικρατικού δήμου. Στην τελευταία φωτό διακρίνεται η θέα τμήματος του δασυλλίου από την Πλατεία Αγίου Νικολάου, ένα θέαμα που πραγματικά πληγώνει ντόπιους και επισκέπτες. Για πρώτη φορά η φωτιά πέρασε την περιφερειακή οδό και κατευθύνθηκε προς τα σπίτια. Η τύχη ήταν με το μέρος των πυροσβεστών, καθώς οι πολύ δυνατοί άνεμοι που έπνεαν μέχρι αργά το βράδυ της πυρκαγιάς κόπασαν προς στιγμήν διευκολύνοντας την πυρόσβεση. Για μια ακόμη φορά σταθήκαμε τυχεροί. Μέχρι την επόμενη.
Η φωτιά ωστόσο δεν το μόνο γεγονός που αποτελεί παράδοση στον Αστακό. Η καύση των σκουπιδιών (με τη μέθοδο της... αυτοανάφλεξης) μεσούντος του καλοκαιριού αποτελεί μια πρωτης τάξεως ατραξιόν για τον επισκέπτη στον Αστακό. Σε όλο αυτό το κόνσεπτ θα πρέπει να προσθέσουμε και την ακατανίκητη μυρωδιά της καμμένης σκουπιδίλας για να έχουμε επιτέλους μια αντικειμενική και ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.
Τέλος, να μη παραλείψουμε την αντίληψη -αρκετών δυστυχώς- κατοίκων οι οποίοι θεωρούν ότι ο τόπος τους αξίζει να είναι σκουπιδότοπος.Αδειάζουν τα μπάζα τους και ό,τι άλλο τους έρθει δεξιά και αριστερά στους δρόμους. Είναι οι ίδιοι που είπαν ναι στα απόβλητα, στο λιθάνθρακα και στο υγραέριο. Ο καφενές να 'ναι καλά....