Σκαλίζοντας την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη ανακάλυψα το λεύκωμα του Χρήστου Χασάπη για τον Αστακό με τίτλο "Αστακός, Ιστορικόν-Βιογραφικόν-Λαογραφικόν Λεύκωμα", το οποίο περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και αρκετές φωτογραφίες από τον Αστακό που πέρασε. Αν και η ημερομηνία έκδοσης δεν αναγράφεται στο λεύκωμα, υπολογίζω τις φωτογραφίες μέσα στη δεκαετία του '60.
Η πλατεία Αγίου Νικολάου τότε και τώρα. Περισσότερο πράσινο, διαφορετικά φωτιστικά σώματα και ηρώον πεσόντων χαακτηρίζουν τις διαφορές του τότε με το τώρα.
Το πεζοδρόμιο μπροστά στην πλαζ. Το ξενοδοχείο "Στράτος" δεν έχει φτιαχτεί ακόμη.
Η ανηφοριά της οδού Ομήρου. Ελάχιστα άλλαξαν.
Η ανηφοριά προς το Χοβολιό με τη νεοκλασική οικία "Άνεσις" στο βάθος. Μόνη αλλαγή η άσφαλτος.
Η οδός Μπουμπουλίνας στο σημείο που τέμνει την πλατεία Αγ. Νικολάου, ίσως η μόνη φωτό που το τότε και το τώρα είναι εντελώς διαφορετικά.
Άποψη της κωμόπολης από τον λιμενοβραχίονα. Η παλιά φωτό φανερώνει τη γραφικότητα και την αρχοντιά ενός τόπου που σήμερα παλεύει να επιβιώσει.
Άποψη της κωμόπολης από τον λιμενοβραχίονα. Η παλιά φωτό φανερώνει τη γραφικότητα και την αρχοντιά ενός τόπου που σήμερα παλεύει να επιβιώσει.
Πέτρινα σπίτια χωρίς σοβά στην οδό Μπουμπουλίνας. Μια γειτονιά που δεν άλλαξε καθόλου.
Η κεντρική οδός Παντελή Καρασεβδά με το νεοκλασικό Καρασεβδά αριστερά.
Η συμβολή των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ομήρου. Μου προξενεί εντύπωση το σήμα για απαγόρευση της εισόδου σε αυτοκίνητα. Ακούνητο στα χρόνια.
Όψη από την παραλιακή οδό Βασ. Γεωργίου. Πολλά από τα παλιά σπίτια έδωσαν τη θέση τους σε νέες μοντέρνες κατασκευές, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του τότε.
Άποψη της κωμόπολης από την περιφερειακή οδό. Ορατή είναι η δόμηση στην περιοχή της νέας πόλης, ενώ φαίνεται πεντάκαθαρα ο μικρός κάμπος της Βλύχας. Στη σύγχρονη φωτογραφία, η ακτογραμμή δείχνει να έχει μετατοπιστεί.
Ενδιαφέρουσα φωτογραφία που απεικονίζει το Χριστιανικό Κέντρο με τον δεύτερο όροφο υπό ανέγερση. Η γειτονιά πίσω από το κτίριο αυτό έχει αλλάξει αρκετά.
Το λεύκωμα Χασάπη περιέχει πολλές πληροφορίες για τον Αστακό και αναδεικνύει την ιστορία και τις ομορφιές αυτού του τόπου. Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει από το υλικό, μερικές γειτονιές δεν άλλαξαν καθόλου, άλλες πάλι ριζικά. Εαν συντηρηθούν σωστά οι νεοκλασικές οικίες θα αναδειχτεί όλη η παλιά αίγλη της κωμόπολης, η οποία διαθέτει ιστορικά θρησκευτικά μνημεία (ζωγραφιές Αγ. Νικολάου, Άγιος Ανδρέας, Αγία Παρασκευή) και, φυσικά, αρχαία και βυζαντινά απομεινάρια, δυστυχώς δυσπρόσιτα στον επισκέπτη.